Dygminų aliejus – pamažu įgaunantis populiarumą produktas, į kurį tikrai verta atkreipti dėmesį. Jis pasižymi gausybe vertingų savybių ir naudojimo universalumu. Šį aliejų galite pasitelkti kepimui, salotoms pagardinti, pasigaminsite iš jo gardų majonezą, o taip pat panaudosite odos, plaukų priežiūrai bei sveikatos stiprinimui. Taigi, susipažinkime su dygminų aliejumi iš arčiau.
Dygminų aliejaus savybės
Dygminai (lot. Carthamus) yra aliejingi augalai, savaime paplitę Viduržemio jūros regione, Vakarinėje ir Centrinėje Azijoje. Dygminai buvo žinomi jau senovės Egipte, kur juos naudojo mumifikacijos procese. Dygminų žieduose yra pigmento kartamino, dažančio raudona ir geltona spalvomis. Šis pigmentas tinka ir maisto produktų dažymui. Dažniausiai auginama dygminų rūšis – dažinis dygminas (lot. Carthamus tinctorius), kurio sėklose yra iki 35 procentų aliejaus.
Iš dygminų sėklų spaudžiamas aliejus yra šviesiai geltonos spalvos, švelnaus skonio ir aromato, jo skonis primena saulėgrąžų aliejų. Dygminų aliejus turi didžiausią polinesočiųjų riebalų koncentraciją (75-82 proc.) iš visų kepimui skirtų aliejų. Kaip žinia, polinesočiosios riebalų rūgštys (svarbiausios iš kurių omega-3 ir omega-6) yra būtinos geram visų organizmo sistemų funkcionavimui – nervų sistemai, regėjimui, kraujotakai, tinkamai emocinei ir intelektinei raidai, ir kt. Dar šiame aukštos kokybės aliejuje yra gausu vitaminų B, E, K, kalio, fosforo, geležies.
Dygminų aliejus būna dviejų tipų: turintis daug linolo polinesočiosios riebalų rūgšties (omega-6) ir turintis daug oleino nesočiosios riebalų rūgšties (omega-9). Abi šios rūšys yra vertingos, kadangi lyginant su kitais augaliniais aliejais turi itin mažai prisotintųjų riebiųjų rūgščių, kurios didina blogojo cholesterolio kiekį organizme.
Dygminų aliejaus vartojimo būdai ir nauda
Pasaulyje dygminų aliejus vis plačiau naudojamas. Jis vartojamas maisto gamyboje, farmacijoje, kosmetikos pramonėje, dažų gamyboje. Maistui šį aliejų galima vartoti iškart po išspaudimo, nerafinuotą ir nedezodoruotą. Dygminų aliejus tinka odos ir plaukų priežiūrai, masažui.
Vartojamas kartu su maistu, dygminų aliejus padeda išlaikyti tinkamą cholesterolio lygį, mažina aterosklerozės, širdies ligų riziką, subalansuoja cukraus kiekį kraujyje, stabdo senėjimo procesus, normalizuoja apetitą. Jis naudingas ir mūsų odai – ją stangrina, drėkina, veikia priešuždegimiškai, skatina odos ląstelių atsinaujinimą, turi šildantį poveikį. Naudojamas kaip plaukų priežiūros priemonė dygminų aliejus stabdo plaukų slinkimą, sustiprina juos, suteikia blizgesio. Dygimų aliejus naudingas moterims, kenčiančioms nuo menstruacijų skausmų ir menopauzės, žmonėms turintiems aukštą cholesterolio lygį, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems aukštą spaudimą, kenčiantiems nuo pasikartojančio vidurių užkietėjimo bei visiems, norintiems turėti sveiką odą ir plaukus.
Dygminų aliejus maisto gaminimui
Dygminų aliejus yra švelnaus skonio ir aromato. Jis tinka ne tik šaltų patiekalų pagardinimui, bet ir kepimui, kadangi pasižymi aukšta smilkimo temperatūra. Kepimui ir kitiems maisto ruošimo aukštoje temperatūroje būdams naudokite daug oleino rūgšties turintį dygminų aliejų. Daug oleino turinčio dygmino aliejaus smilkimo temperatūra yra apie 266°C. Tai viena aukščiausių aliejaus smilkimo temperatūrų. Šiuo atžvilgiu dygminų aliejų lenkia tik rafinuotas avokadų aliejus (smilkimo temperatūra 271°C).
Dygminų aliejus tinka salotoms, daržovėms, mėsai, žuviai, saldiems kepiniams, garnyrams bei sriuboms gaminti. Jis gali būti maišomas su kitais aliejais, naudojamas įvairiems naminiams padažams ir marinatams. Naudokite rafinuotą dygminų aliejų, kai norite neutralaus skonio, pavyzdžiui, kepiniams. Kadangi žemesnėje temperatūroje dygminų aliejus išlieka skystas, galite jį laikyti šaldytuve arba naudoti šaldytuve laikomiems salotų užpilams gaminti.
Dygminų aliejus yra švelnaus skonio, tad iš jo išeina itin gardus naminis majonezas. Siūlome išbandyti veganišką naminį majonezą su dygminų aliejumi. Majonezui paruošti reikės: 250 ml dygminų aliejaus, 125 ml augalinės kilmės pieno (ryžių, sojų, avižų), 1,5-2 arbatinių šaukštelių obuolių acto, druskos ir jūsų mėgiamų prieskonių. Maišytuvu kelias minutes plakite pieną su actu, druska ir prieskoniais. Tada supilkite aliejų ir plakite toliau, kol masė sutirštės. Paruoštą majonezą laikykite šaldytuve ne ilgiau 5 dienų.
Dygminų aliejus odai
Dygminų aliejus vertingas ne tik virtuvėje, jis naudojamas odai ir plaukams prižiūrėti. Šis aliejus dažnai sutinkamas daugelyje kosmetikos ir odos priežiūros produktų. Galite jį tepti ant odos ir gryną, be jokio paruošimo. Dygminų aliejus vertingas odai dėl didelio vitamino E kiekio. Vitaminas E prisideda prie antioksidacinės odos apsaugos nuo ultravioletinių (UV) spindulių ir su tarša susijusių laisvųjų radikalų. Dygminų aliejus ypač tinka sausai, pleiskanojančiai odai, kurią jis sudrėkina bei nuramina. Tepkite aliejų lengvais masažuojamaisiais judesiais ant suglebusios, sausos odos ar naudokite kaip masažo aliejų. Dygminų aliejų galite tepti ir ant pažeistų odos vietų, kad sumažintumėte uždegimą ar paraudimą. Aliejus pasižymi analgetiniu ir antibakteriniu poveikiu, todėl galite patepti juo nedideles žaizdeles, kad šios greičiau užgytų.
Dygminų aliejus nekemša porų bei mažina uždegimą, todėl tinka ir probleminės, linkusios į spuogus, odos priežiūrai. Galite nakčiai juo patepti uždegimo paveiktas odos vietas arba pasidaryti veido kaukę iš dygminų aliejaus, medaus ir avižinių dribsnių. Dygminų aliejų sumaišykite su avižiniais dribsniais ir medumi. Tepkite mišinį ant viso veido arba jo dalies, vengdami zonos aplink akis. Palaikykite 10 minučių ir nuplaukite vandeniu.
Dygminų aliejus plaukų priežiūrai
Dygminų aliejus tinka plaukų priežiūrai dėl didelio vitamino E kiekio. Šis aliejus sustiprina plaukus, padaro juos vešlesnius, suteikia žvilgesio. Dygminų aliejus yra palyginti lengvos konsistencijos, todėl greitai įsigeria į galvos odą ir pakankamai lengvai nusiplauna. Dėl gausaus oleino rūgšties kiekio dygminų aliejus padeda stiprinti plaukų folikulus ir skatina plaukų augimą, maitina sausus plaukus ir turi drėkinamąjį poveikį. Šis aliejus saugo plaukus nuo blogų oro ir aplinkos sąlygų, taip pat rekomenduojamas slenkantiems bei pažeistiems plaukams. Prieš plovimą švelniai įmasažuokite dygminų aliejų į galvos odą. Kurį laiką palaikykite ir plaukite galvą įprastai. Galite palikti aliejų per naktį – tokiu atveju aliejus spės visiškai susigerti į odą ir turės didesnį efektą.
Ar dygminų aliejus tinka visiems?
Dygminų aliejus naudingas tiek gaminant maistą, tiek odos priežiūrai. Jame yra daug vitamino E ir sveikųjų riebalų rūgščių, o dėl neutralaus skonio ir aukštos smilkimo temperatūros jis tinka įvairiems patiekalams gaminti. Daugumai žmonių dygminų aliejus yra visiškai saugus produktas, tačiau neturėtumėte jo naudoti, jei esate alergiškas dygminų sėkloms. Taip pat turėtumėte būti atsargūs vartodami dygminų aliejų, jei turite alergiją kitų augalų sėkloms, riešutams. Prieš tepdami dygminų aliejumi odą, atlikite alergijos testą – patepkite juo nedidelį odos plotelį vidinėje riešo pusėje ar kitoje mažiau matomoje vietoje ir palikite keletui valandų. Stebėkite, ar ant odos neatsirado nepageidaujamų reakcijų – paraudimo, niežulio ar bėrimo. Jei pastebite tokių reakcijų, šio aliejaus odos priežiūrai nenaudokite. Dygminų aliejaus neturėtų vartoti nėščios moterys, kadangi yra duomenų, jog jis gali paskatinti persileidimą. Taip pat šis aliejus netinka krūtimi maitinančioms mamoms.
Kaip ir vartojant kiekvieną produktą, naudokite dygminų aliejų saikingai. Nors dygminų aliejuje yra mažai sočiųjų riebalų palyginti su kitais kepimo aliejais, jų perteklius gali būti žalingas. Pernelyg didelis omega-6 riebalų rūgščių suvartojimas gali skatinti daugelį autoimuninių, uždegiminių ir alerginių ligų.
Šaltiniai
https://www.mindbodygreen.com/articles/safflower-oil
https://www.healthline.com/health/safflower-oil-healthy-cooking-oil
https://www.healthline.com/health/safflower-oil-for-skin#uses
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322245
https://www.verywellhealth.com/safflower-oil-8417829
https://mokslozurnalai.lmaleidykla.lt/publ/1392-0200/2004/3/Z-33.pdf
Nuotraukos asociatyvinės © Canva