Saulėgrąžų aliejus yra vienas dažniausiai aptinkamų lietuviškoje virtuvėse, tad jį drąsiai galima vadinti mūsų „keptuvės klasika“. Tačiau greičiausiai pastebėjote, kad aliejus, ant kurio čirška mūsų blynai ir kepsniai, visai neturi nei saulėgrąžoms būdingo aromato, nei skonio. Taip yra todėl, kad maistą kepame naudodami rafinuotą aliejų. Jo priešingybė – nerafinuotas saulėgrąžų aliejus – pasižymi visai kitokiomis charakteristikomis. Su jomis ir kviečiame susipažinti bei atrasti nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus naudą.
Kuo skiriasi rafinuotas ir nerafinuotas saulėgrąžų aliejus?
Ne paslaptis, kad rafinavimo procesas skirtas pašalinti nepageidaujamas aliejaus savybes, kurios gali trukdyti maisto gamybos metu. Įvairiausių tirpiklių pagalba iš šviežiai spausto aliejaus pašalinamos nuosėdos, tačiau kartu ir didelė dalis maistinių medžiagų, kurios suteikia jam skonį bei spalvą. Taip pat, ant rafinuoto aliejaus buteliukų dažnai išvysite užrašą „dezodoruotas“. Tai yra nuoroda į tai, kad aliejus yra visiškai neutralus ir aromatine prasme.
Rafinavimo procesas atliekamas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, taip iš aliejaus pašalinami fosfolipidai ir laisvosios riebalų rūgštys, kurios lemia jo degimo toleranciją. Rafinuoto aliejaus smilkimo (degimo) temperatūra aukštesnė. Tai reiškia, kad rafinuotas aliejus tampa tinkamesnis gaminimui aukštoje temperatūroje ir kepimo metu neišskiria žmogaus sveikatai žalingų junginių. Antra, rafinuoto aliejaus galiojimo laikas pailgėja, todėl supaprastėja jo laikymo sąlygos ir mažėja kaina. Galų gale, rafinuotas aliejus neužgožia maisto papildomu specifiniu skoniu, kuris ne visada pageidautinas ir tinka ne visiems patiekalams.
Logiška išvada, kad nerafinuotas saulėgrąžų aliejus yra tiesiog neapdorota aliejaus forma? Ir taip, ir ne. Kai kuriais atvejais nerafinuotas saulėgrąžų aliejus bus visiškai neapdorotas, o kartais gali būti išfiltruotas ar tik su minimaliai pašalintu nuosėdų kiekiu. Tačiau iš esmės, toks aliejus išlaiko didžiąją dalį savo vertingųjų maistinių medžiagų, tarp kurių yra vitaminai, antioksidantai bei polinesočiosios riebalų rūgštys.
Nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus skonis
Nerafinuotas saulėgrąžų aliejus savo skoniu primena saulėgrąžų sėklas. Jis tirštas, sodrus, o skrudinimo natelės ir salsvai dūminis aromatas tokiame aliejuje jaučiami net ir jei aliejus itin šalto spaudimo. Nerafinuoto aliejaus spalva yra tamsesnė už rafinuoto – jis sodriai gintarinis.
Ar visi nerafinuoti saulėgrąžų aliejai yra vienodi?
Pagrindinė saulėgrąžų aliejaus sudedamoji dalis yra nesočiosios riebiosios rūgštys, kurios dar skirstomos į mononesočiąsias ir polinesočiąsias. Abi jos priskiriamos prie naudingųjų riebalų tipo. Tokie riebalai visokeriopai padeda mūsų kūnui – kovoja su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, gerina pažinimo funkciją, stiprina kūno apsauginį barjerą.
Daugiausiai nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje randama polinesočiosios linoleno rūgšties (omega-6) arba mononesočiosios oleino rūgšties (omega-9). Šių rūgščių kiekis varijuoja nuo gamybai naudojamų saulėgrąžų rūšies, tačiau dažniausiai parduotuvių lentynose rasite būtent omega-9 nerafinuotą saulėgrąžų aliejų. Taip yra todėl, kad ši mononesočioji rūgštis yra gerokai stabilesnė temperatūros atžvilgiu. Taip pat, omega-9 mokslininkų laikoma palankesne mūsų sveikatai nei omega-6. Teigiama, kad pastarosios suvartojus per daug, kyla rizika paskatinti organizmo uždegiminius procesus ir su jais susijusius susirgimus.
Nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus nauda
Be visiems gerai pažįstamų omega rūgščių, nerafinuotas saulėgrąžų aliejus savo sudėtyje turi didelį kiekį vitamino E. Dėl ląstelių senėjimą stabdančių savybių, jis dažnai vadinamas „grožio vitaminu“. Kadangi ši medžiaga yra galingas antioksidantas, tirpus riebaluose, aliejinė jo forma yra palankiausia vartojimui tiek į vidų, tiek ir išorėje. Nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi galite ne tik skaninti patiekalus, bet ir tepti suskilinėjusią odą, ypatingai nagų odeles ar lūpų kampučius.
Kita medžiaga, kurios didelis kiekis randamas nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje, yra vitaminas K. Jis yra stiprus koaguliantas, kitaip tariant gerinantis kraujo krešumą. Todėl yra ypač naudingas žmonėms, kurių žaizdos gyja ilgai, nepamainomas sergantiems hemofilija. Pagrindinis vitamino K šaltinis yra žaliosios lapinės daržovės, kurių dažniausiai nevartojame pakankamai. Tad šlakelis nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus ant jūsų salotų užtikrins, jog gautumėte šios medžiagos pakankamai.
Saulėgrąžų aliejuje esantys karotinoidai taip pat yra puiki prevencinė priemonė kovai su gimdos, plaučių ir odos vėžiu. Nemaža dalis žmonių šiandien kenčia nuo blogojo cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimo, o būtent saulėgrąžų aliejus, kurio sudėtyje yra lecitino, palaiko žmogaus organizme reikiamą gerojo cholesterolio lygį ir suteikia daug energijos.
Kaip naudoti nerafinuotą saulėgrąžų aliejų?
Nerafinuotas saulėgrąžų aliejus nėra tinkamas kepimui aukštoje temperatūroje, nes jame esančios laisvosios riebalų rūgštys, pasiekusios maždaug 107°C temperatūrą, ima skilti ir gali virsti pavojingomis kancerogeninėmis medžiagomis. Tad aliejų kepimui rinkitės su aukštesne smilkimo (degimo) temperatūra.
Nerafinuotas saulėgrąžų aliejus puikiai tiks šaltiesiems patiekalams. Galite juo papildyti troškinius, sriubas ar kitus šiltus patiekalus, tačiau venkite neapdorotą aliejų pilti į keptuvę. Turėkite omenyje, kad nerafinuotas saulėgrąžų aliejus turi ryškų aromatą ir skonį. Tiesa, jo intensyvumas priklausys nuo to, ar aliejus pagamintas iš žalių ar švelniai paskrudintų sėklų (taip pat galimi abiejų mišiniai). Nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus skonis labai tiks įvairioms salotoms, užkandžiams ir netgi desertams gaminti. Drąsiai išbandykite tokį aliejų gamindami burokėlių mišrainę arba gardindami silkę – gausite ypač skanų ir maistingą vitaminų užtaisą.
Ar saulėgrąžų aliejus gali turėti šalutinių efektų?
Saulėgrąžų aliejus yra sveikas bei vertingas produktas, tačiau retkarčiais tam tikriems žmonėms jis gali sukelti ir nepageidaujamų organizmo reakcijų. Jei esate alergiškas saulėgrąžoms, dėl saulėgrąžų aliejaus vartojimo gali atsirasti odos niežėjimas, burnos džiūvimas. Be to, pernelyg didelis saulėgrąžų aliejaus vartojimas padidina cukraus kiekį kraujyje. Jei sergate cukriniu diabetu, didesnis saulėgrąžų aliejaus kiekis jums gali pakenkti, kadangi kartais jis sukelia gliukozės šuolius.
Šaltiniai
1. „A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion“. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577766/
2. „Sunflower Seed and Oil“ Market Report, Dr. Gary List. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/lite.201700005
3. „Effects of cooking method, cooking oil, and food type on aldehyde emissions in cooking oil fumes“. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27780622/
Nuotraukos asociatyvinės © Freepik
Pingback: Saulėgrąža – saulės gėlė jūsų kieme. Kaip ją auginti ir kokių naudų tikėtis
Pingback: Rafinuotas aliejus – ar jo tikrai reikia vengti bet kokia kaina? - Aliejausnauda.lt
Pingback: Vynuogių kauliukų aliejus: kuo jis naudingas jūsų grožiui ir sveikatai - Aliejausnauda.lt
Pingback: Saulėgrąžų aliejus – naudingų medžiagų šaltinis - Aliejausnauda.lt