Skip to content

Kokosų aliejus virtuvėje. Nepakeičiamas ir itin naudingas

kokosų aliejus
Pasidalinkite su artimaisiais ar draugais

Kokosų aliejus yra vienas populiariausių pasaulyje ir naudojamas itin plačiai. Aptarkime, kaip jis išgaunamas ir paruošiamas vartoti, kokios jo panaudojimo galimybės virtuvėje.

Kaip išgaunamas kokosų aliejus?

Kokosų aliejus gaunamas iš brandžių, gerai sunokusių kokosų riešutų. Aliejus dažniausiai gaminamas kokoso kilmės šalyje: Indijoje, Šri Lankoje, Indonezijoje ir kitur, kur auginami kokosų medžiai. Pats aliejaus gamybos procesas gana paprastas. Atskiriama minkštoji kokoso dalis, kuri po to yra ekstrahuojama (suskirstoma į sudedamąsias dalis tirpikliu).

Pagrindinės aliejaus gamybos stadijos:

  1. Skaldymas. Pirmiausia, brandus kokoso riešutas yra perskeliamas, atskiriama minkštoji dalis.
  2. Džiovinimas. Išvalytas kokosų minkštimas yra džiovinamas saulėje arba specialiuose džiovintuvuose.
  3. Ekstrahavimas. Išdžiovinti kokosų gabalėliai yra spaudžiami aliejaus spaudimo presais. Taip išgaunamas aliejus.
  4. Valymas. Gautas aliejus yra valomas pašalinant visus nešvarumus.
  5. Esant reikalui – rafinuojamas. Išspaustas ir išvalytas kokosų aliejus gali būti rafinuojamas, kad būtų pašalintas kvapas ir skonis, šis taptų neutralus. Tačiau tai priklauso nuo gamintojo ir pasirinkto aliejaus tipo.

Gamybos procesas labai svarbus, nes aliejaus kokybė ir naudingosios savybės gali skirtis priklausomai nuo gamybos proceso kokybės.

Kokosų aliejus

Kuo skiriasi rafinuotas kokosų aliejus nuo nerafinuoto?

Rafinuotas ir nerafinuotas kokosų aliejus skiriasi pagal apdorojimą gamybos proceso metu. Šios abi rūšys turi skirtingas savybes ir naudojimo būdus. Pasirinkimas tarp rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus priklauso nuo to, kaip norite jį naudoti ir kokius skonius bei kvapus mėgstate.

Rafinuotas kokosų aliejus

  • Rafinuojant kokosų aliejų yra naudojami cheminiai priedai, pašalinantys kokosų daleles, kvapą ir netgi skonį. Rafinuotas kokosų aliejus dažnai vadinamas neutralaus skonio, bekvapiu aliejumi.
  • Šis aliejus turi itin aukštą smilkimo tašką, tai reiškia, kad jis itin tinka kepimui, ypač aukštoje temperatūroje.
  • Rafinuotas aliejus nėra tokio stipraus kokoso skonio ar kvapo kaip nerafinuotas aliejus, todėl gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose, kai nenorite, kad kokoso skonis dominuotų.
  • Rafinuotas aliejus dažnai naudojamas kosmetikos gamyboje ir odos priežiūros produktuose dėl jo neutralaus kvapo ir lengvo įsisavinimo.
Kokosų aliejus

Nerafinuotas kokosų aliejus

  • Nerafinuotas kokosų aliejus spaudžiamas iš šviežių kokosų be jokio papildomo cheminio apdorojimo. Taip išsaugomas natūralus kokoso skonis, kvapas ir maistingosios savybės.
  • Nerafinuotas aliejus turi žemesnį smilkimo tašką nei rafinuotas, todėl nėra tinkamas kepimui. Jis gali pradėti smilkti ir degti, todėl virtuvėje tinka tik kepimui žemoje temperatūroje arba gaminant orkaitėje.
  • Nerafinuotas aliejus išsiskiria ryškiu kokosų aromatu ir skoniu. Tai gali suteikti patiekalams gan stiprų kokosų skonį.
  • Jis turi daugiau natūralių maistingųjų medžiagų, tokių kaip antioksidantai, vitaminai ir mineralai, lyginant su rafinuotu aliejumi.
  • Nerafinuotas aliejus dažnai naudojamas pakepti šviežius vaisius ir daržoves, taip pat sriuboms, padažams gardinti, kepiniams orkaitėje ir šaldymui.
Kokosų aliejus

Koks yra geriausias kokosų aliejus?

Geriausias kokosų aliejus priklauso nuo jūsų poreikių ir tikslų. Vis dėlto, yra keletas svarbių faktorių, kuriuos galite apsvarstyti renkantis kokosų aliejų savo virtuvei:

  • Ekologiškumas. Daugelis renkasi ekologišką kokosų aliejų, kad būtų užtikrinta tvari gamyba ir švarių ingredientų naudojimas.
  • Pasirinkimas tarp rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus priklauso nuo to, kaip norite naudoti aliejų – ar norite stipresnio kokosų aromato ir skonio, ar beskonio ir bekvapio aliejaus, o taip pat nuo to, ar naudosite šį aliejų gaminimui aukštoje temperatūroje.
  • Extra Virgin ar aliejaus mišinys? Kaip ir alyvuogių aliejus, kokosų aliejus taip pat gali būti itin tyras arba mišinys.
  • Kilmės šalis. Nuo kilmės vietos priklauso ne tik aliejaus kokybė, bet švelniai gali kisti ir skoninės savybės. Rinkdamiesi atsakingai pasidomėkite, kas yra gamintojas. Ar auginta atsakingai, ar produktas turi kokybę patvirtinančius sertifikatus.
Maisto gaminimas

Kokosų aliejaus naudojimas virtuvėje

Kokosų aliejus yra labai universalus ir virtuvėje gali būti naudojamas įvairiais būdais.

  • Kepimui. Rafinuotas kokosų aliejus yra puikus aliejus kepimui aukštoje temperatūroje. Jis turi aukštą smilkimo tašką, todėl maistas nepridega, nesvyla.
  • Virti ir troškinti. Kokosų aliejus puikiai tinka sriuboms ir troškiniams gardinti, mat malonus kokoso aromatas suteikia šildantį pojūtį.
  • Konditerija. Šis aliejus dažnai naudojamas konditerijoje, ypač gaminant pyragus, sausainius ir šokoladinius saldainius.
Kokosų aliejus

Receptas: kokosinės krevetės

Ingredientai:

  • 300 g lukštentų krevečių
  • 2 šaukštai kokosų aliejaus
  • 2 česnakai, smulkiai supjaustyti
  • 1 šaukštas šviežios citrinos sulčių
  • Druska ir pipirai, pagal skonį

Gaminame:

  • Krevetes kruopščiai nusausiname ir apkepame kokosų aliejuje kartu su česnakais. Kepame ant šiek tiek didesnės nei vidutinės kaitros, kol krevetės taps rausvos ir skaniai apkeps.
  • Iškepus išjunkite ugnį ir apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.

    Patiekiama su makaronais arba skrudinta duona.
Maisto gaminimas su kokosų aliejumi

Saldus receptas: kokosiniai batonėliai

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio kokosų aliejaus
  • 1/4 puodelio medaus
  • 1 puodelis avižų dribsnių
  • 1/2 puodelio kokosų drožlių
  • 1/4 puodelio maltų mėgstamų riešutų
  • 1/4 puodelio saulėgrąžų sėklų
  • 1/4 puodelio mėlynių (tinka šviežios arba šaldytos)

Gaminame:

  • Kokosų aliejų ir medų sumaišykite puode, lengvai kaitinkite kol viskas ištirps (užvirinti nereikia!).
  • Į mišinį įmaišykite avižas, kokosus, riešutus, saulėgrąžų sėklas ir mėlynes.
  • Masę išpilkite į kepimo formą ir įkaitintoje iki 180°C orkaitėje pakepkite apie 20-25 minučių, kol masė sustings.

Tikrai verta išbandyti įvairius kokosų aliejaus pritaikymo būdus virtuvėje. Atraskite sau labiausiai patinkantį skonį ir naudingas savybes. Kokosų aliejus yra naudingas ir universalus produktas, naudojamas ne tik maisto gamyboje, bet ir kitose sferose, tokiose kaip odos priežiūra ir grožio procedūros. Apie įvarius kokosų aliejaus panaudojimo būdus plačiau skaitykite šiame straipsnyje. Svarbu pasirinkti kokybišką, atsakingų gamintojų aliejų, kad būtumėte tikri, jog galėsite mėgautis puikiausiomis jo savybėmis.

Šaltiniai
https://www.healthline.com/nutrition/why-is-coconut-oil-good-for-you#TOC_TITLE_HDR_7

https://www.thespruceeats.com/how-to-use-coconut-oil-cooking-1001577
Nuotraukos asociatyvinės © Freepik

Pasidalinkite su artimaisiais ar draugais

1 thought on “Kokosų aliejus virtuvėje. Nepakeičiamas ir itin naudingas”

  1. Pingback: Ar kokosų ir MTC aliejus yra tas pats?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *