Skip to content

Kaip tinkamas alyvuogių aliejus gali pakeisti jūsų gyvenimo kokybę?

Pasidalinkite su artimaisiais ar draugais

Kokį aliejų dažniausiai naudojate savo virtuvėje? Europiečiai vieningai sutaria, jog jų mėgiamiausias yra alyvuogių aliejus. Nenuostabu – juk Europa yra jo gimtinė, o Viduržemio regiono virtuvė neįsivaizduojama be šio ingrediento. Mokslininkams patvirtinus, kad šis aliejus gali būti tinkamas ir kepimui, jo populiarumas dar labiau išaugo.

Šiandien alyvuogių aliejų galime rasti kone kiekvienuose namuose. Jis mėgstamas ne tik dėl skoninių, bet ir dėl sveikatai palankių savybių. Tačiau tam, kad pasimėgautumėte visais alyvuogių aliejaus privalumais, pravartu žinoti keletą faktų apie garsųjį „extra virgin“ ir kuo jis skiriasi nuo kitų rūšių. Sužinokite, ar alyvuogių aliejus, esantis jūsų namų virtuvėje, atitinka svarbiausius kokybės standartus.

Alyvuogių aliejus ir alyvuogės

Alyvuogių aliejaus nauda

Viduržemio lobiu vadinamas alyvuogių aliejus, nuo seno vartojamas kaip puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis. Šios organizmui būtinos rūgštys sudaro net iki 73% aliejaus kompozicijos. Daugiausiai jame randama oleino rūgšties, kuri padeda palaikyti gerą širdies veiklą, bei išvengti daugelio kraujotakos sutrikimų. Ji mažina trombų susidarymo bei kraujagyslių užsikimšimo riziką dėl padidėjusio cholesterolio kiekio.

Alyvuogių aliejuje taip pat gausu antioksidantų polifenolių. Pagrindinė jų savybė yra mažinti uždegimą bei gelbėti organizmą nuo oksidacinio streso, kuris skatina vėžinius susirgimus ir Alzheimerio ligą. Na, o didelis kiekis vitamino E ir K, lemia puikias alyvuogių aliejaus kosmetines savybes. Jis yra dažnas ingredientas grožio produktuose, skirtuose drėkinti ir atjauninti odą bei atstatyti lūžinėjančius plaukus.

Alyvuogių aliejus laikomas sveiku produktu ir yra saugus vartoti daugumai žmonių. Tačiau žmonėms, kurie yra alergiški alyvuogėms, alyvuogių aliejaus vartojimas nerekomenduojamas.

Kviečiame pažiūrėti išsamų video apie alyvuogių aliejaus gamybą:

Kuo skiriasi „extra virgin“ ir „virgin“ alyvuogių aliejus?

Alyvuogių aliejaus buteliukai vienas nuo kito skiriasi begale aspektų. Į šį sąrašą patenka geografinė lokacija, alyvuogių veislė, pagaminimo būdas ir laikas. Pagal šiuos standartus aliejus skirstomas į klases, kurias apibūdina tokios sąvokos kaip „virgin“ ir „pure“ (liet. grynas). Tačiau etiketės kartais gali būti apgaulingos, todėl prieš įsigyjant, verta sužinoti, kas iš tiesų slepiasi už pavadinimo.

Alyvuogių aliejus
  • Extra virgin olive oil (EVOO) arba ypač tyras alyvuogių aliejus. Pagal oficialius reikalavimus, tokio aliejaus rūgštingumas negali viršyti 0.8%. Jis yra nerafinuotas, t.y. gaminamas tik šaltojo spaudimo būdu, mechaninėmis priemonėmis.
  • Novello alyvuogių aliejus. Spaudžiamas iš naujo derliaus, pačių jauniausių, dar žalių alyvuogių. Šis aliejus nefiltruojamas, todėl pasižymi ryškiai žalia spalva ir intensyviu skoniu. Iš esmės, jis taip pat priklauso „extra virgin“ kategorijai, tačiau turi gerokai daugiau sveikatai naudingų polifenolių, tad yra be galo vertinamas sveikuolių ir gurmanų.
  • Virgin olive oil arba tyras alyvuogių aliejus. Pagal reikalavimus, taip klasifikuojamas aliejus turintis tarp 0.8% ir 2% laisvųjų riebalų rūgščių. Jis gali būti minimaliai apdorotas arba maišytas su „extra virgin“ aliejumi, norint suteikti daugiau aromato ir spalvos, prarastų apdorojimo metu.
  • Pure olive oil – grynas arba paprastas alyvuogių aliejus. Toks aliejus yra rafinuotas ir neturi natūraliam alyvuogių aliejui būdingos spalvos, gaivaus aromato ir drumstumo. Kadangi iš jo pašalinta didelė dalis naudingų maistinių medžiagų, šis variantas pasižymi didesne smilkimo temperatūra ir gali būti naudojamas gruzdinimui.
  • Olive pomace oil arba alyvuogių išspaudų aliejus. Kitaip tariant – tai yra antrojo spaudimo aliejus, pakartotinai spaudžiant po „extra virgin“ gamybos likusias alyvuogių išspaudas. Tikriausiai neverta ir sakyti, kad toks aliejus beveik neturi jokių kokybiškam produktui būdingų privalumų.

Vertėtų įsidėmėti, kad lietuviškas užrašas „tyras“ nėra „extra virgin“ atitikmuo. EVOO nėra tiesiog pavadinimas ar apibūdinimas, tai aukščiausios kokybės aliejaus standartas, apibrėžtas ES reglamentų. Žinoma, skirtingi „extra virgin“ aliejai gali stipriai varijuoti tiek kainos, tiek kokybės atžvilgiu, tačiau norėdami įsigyti sveikatai palankiausią variantą, turėtumėte pradėti būtent nuo šio orientyro.

Alyvuogių aliejus

Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?

Pradėkite nuo perkamo aliejaus paskirties. Koks yra jūsų tikslas? Ar ketinate vartoti aliejų kaip papildą, kosmetinę priemonę, gurmaniškai mėgautis su duona, šlakstyti ant salotų, o gal su juo gaminti? Jei ketinate jį apdoroti termiškai, tuomet jums nebus aktualios naudingosios aliejaus savybės bei ryškus skonis, kuris gali užgožti pagrindinį patiekalą. Tokiu atveju, galite rinktis žemesnės klasės „extra virgin“ arba „virgin“ buteliuką. Viskas kas lieka už šios ribos, dažniausiai nėra verta jūsų dėmesio ir pinigų.

Jei ieškote geriausios kokybės aliejaus, su maksimalia nauda sveikatai bei skonio receptorių džiaugsmui – jūsų akiratyje yra tik „extra virgin“ alyvuogių aliejus. Kaip nepasiklysti jo gausybėje?

1. Išpilstymo data. EVOO yra labai minimaliai apdorojamas arba visai neapdorojamas, tad jame likusios naudingos medžiagos trumpina aliejaus galiojimo laiką. Kokybiškas „extra virgin“ galioja 12-18 mėnesių nuo išpilstymo datos, net užsuktame buteliuke. Todėl atsakingas gamintojas visada nurodys šią informaciją etiketėje.

2. Atkreipkite dėmesį į stiklo spalvą. Plačiai žinomas faktas, jog alyvuogių aliejaus savybės geriausiai išlaikomos stiklinėje taroje. Ir ne bet kokioje, o būtent tamsinto stiklo. Kokybiškas aliejus labai greitai oksiduojasi paveiktas šviesos. Tad skaidrus stiklas gali signalizuoti, jog perkate jau karstelėjusį ir kokybę praradusį produktą.

3. Kita svarbi informacija etiketėje. Aukščiausios rūšies aliejaus gamintojai įdeda labai daug darbo į galutinį produktą. Jo kokybę lemia daug veiksnių ir jei gamintojas jų griežtai laikosi – jis tikrai stengsis nurodyti kuo daugiau informacijos etiketėje. Tad joje greičiausiai bus nurodytas:

  • Aliejaus rūgštingumas
  • Alyvuogių rūšis
  • Laikas nuo derliaus nuėmimo iki aliejaus spaudimo
  • Geografinė vietovė arba konkretus ūkis

Jei be išpilstymo datos, radote bent du iš išvardintų punktų – sveikiname, jūsų rankose dėmesio vertas „extra virgin“ buteliukas. Nepamirškite laikyti jo tamsioje ir vėsioje vietoje, o geriausiai patirčiai užtikrinti, suvartokite per 3-4 mėnesius nuo atidarymo.

Alyvuogių aliejaus somelje Liana Davletšina dalinasi savo žiniomis apie šį žaliąjį auksą:

Šaltiniai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7287846/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023406/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5595908/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17935291/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip

Pasidalinkite su artimaisiais ar draugais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *